jun

27

Att tänka på innan du köper mobilt bredband

Skriven av Jacob Lönroth, 2458 kommentarer

Som vi tidigare nämnt är mobila bredband på stor framfart och de är omåttligt populära i Sverige. Vi vill ge dig några matnyttiga tips som du bör tänka på innan du köper ett mobilt bredband.

Som konsument ser du hela tiden annonser om mobila bredband, operatörerna för en ganska hård kamp om potentiella kunder där de hela tiden vill få nya kunder. I den här kampen hamnar du som kund kanske i kläm och vi vill därför ge dig tips att tänka på innan du köper ett mobilt bredband.

Du bör alltid utgå från vad du behöver eller vad du vill ha specifikationer på ditt mobila bredband. Operatörerna marknadsför uteslutande olika abonnemangsformer med olika prestanda beroende på vad kunderna vill ha. Olika hastigheter marknadsförs med olika förmåner så som extra maxtak i datamängd per månad som du får förbruka. Fundera därför ordentligt på vad det är du verkligen behöver eller vad du verkligen vill ha i ditt mobila bredband. Här är några punkter som du kan fundera över innan ett köp:

  • Bredbandets maxhastighet, som användare kommer du inte att komma upp i den maxhastighet som operatörerna utlovar. Därför bör du som kund fundera över vilken hastighet och vilket abonnemang som är lämpligt för dig.

  • Operatörernas täckning varierar beroende på var du befinner dig. Telia kan ha en bra täckning i ett område där Tele2 eller "3" har en mindre bra täckning och vice versa. Du bör kolla upp vilken leverantör som är bäst i ditt "huvudområde", där du kommer att befinna dig mest. Kolla gärna upp detta med en oberoende källa.

  • Kontrollera vad det är du betalar för och hur stor den totala summan är. Måste du köpa till modem eller andra saker för att tjänsten skall fungera. Kontrollera hur stor den totala summan blir till och med det att bindningstiden har gått ut. Kontrollera hur lång bindningstiden är och hur du gör för att säga upp abonnemanget både efter och under bindningstiden.

  • Försök att undersöka pålitligheten i de mobila bredband som du funderar på att köpa. Vissa bredband kopplar ifrån sig från nätet från och till och det kan upplevas irriterande. För att uppehålla dina förväntningar kan det därför vara en bra idé.

Är du osäker på vilken leverantör som erbjuder just dig bästa villkoren och bäst funktionalitet kan du alltid prova dig fram genom att utnyttja ångerrätten som finns till hands om du beställer via operatörernas hemsidor. Tele2, Telenor, Telia, 3 och Glocalnet måste enligt lag erbjuda dig 14 dagars ångerrätt om du beställer från deras hemsidor.

Har du fler tips att tillägga får du gärna kommentera här nedan så att fler kan välja rätt mobila bredband!