Mobilabonnemang för barn

När man är flera i en familj kan kostnaderna lätt springa iväg när det kommer till mobiltelefoni. Om ditt barn är en aktiv mobilanvändare och spelar mycket mobilspel som kräver internet kan det vara bra för dig som förälder att inte ha någon uppsägningstid på abonnemanget, så att du kan byta till ett mer fördelaktigt abonnemang ifall det dyker upp något. Vissa operatörer erbjuder dig som förälder att ha koll på barnens mobilanvändande och att styra exempelvis mängden surf.

Hur du tecknar ett abonnemang åt ditt barn

Alla som tecknar ett mobilabonnemang måste vara myndiga, det innebär att det är du som förälder som måste teckna mobilabonnemanget åt ditt barn. När du har beslutat dig för vilket mobilabonnemang du vill teckna anger du först ditt barns personnummer följt av ditt eget och dina övriga personuppgifter. Det är viktigt att kommunicera med barnet om hur abonnemanget får användas eftersom det är du som är ansvarig för all aktivitet som sker på ditt barns abonnemang, och utan säkerhetsspärrar kan eventuella betalsamtal eller SMS snabbt bli en dyrare historia än vad som först var tänkt.

En kostnadsspärr ger dig och ditt barn trygghet

Om du och din familj ska på utlandssemester kan du lägga in en tillfällig kostnadsspärr på ditt barns abonnemang. Det kan bli dyrt med både surf och telefonsamtal i utlandet och med en spärr sätter du en gräns för hur mycket barnet kan ringa och surfa. När maxbeloppet har uppnåtts kan barnet inte längre ringa eller skicka SMS med telefonen tills spärren har upphävts av målsman. Om du vill kan du också använda en kostnadsspärr även hemma i Sverige, vilket ger dig större kontroll över ditt barns telefonanvändning.

Begränsa tillgången till App Store eller Google Play

Det är lätt att glömma av att ett kredit- eller kontokort ibland är sammankopplade med telefonen. Även om du bara ska ladda ner gratis-appar vill både Apple Store och Google Play att du ska koppla ditt kort till butiken för att göra eventuella betalningar enklare. För att godkänna ett köp räcker det med ett lösenord eller fingeravtryck. Välj därför att begränsa nedladdning av appar genom att berätta för barnet att man först får fråga en förälder. Även om du känner förtroende för ditt barn så bör du hålla lösenordet till online-butikerna för dig själv, eftersom barnet kanske inte förstår konsekvenserna av att ladda ner en applikation som kostar pengar.