Telekombranschens utveckling

Telekombranschen har utvecklats i hög fart under de senaste åren, något som har betytt mycket för Sverige. Många svenskar arbetar idag inom IT- och telekombranschen och bidrar därmed till ett rejält tillskott för landets samhällsekonomi. Vad kommer man att fokusera på i år och hur ser framtiden ut? I denna artikel kan du läsa om branschens utveckling och vad som spås i framtiden.

IT- och telekombranscens utveckling

Telekombranschens utveckling har verkligen gått snabbt de senaste årtiondena. År 1999 var det endast 15 % av befolkningen i världen som använde mobiltelefoner. 10 år senare uppskattades att 7 av 10 hade ett mobilabonnemang. Numera känns det som att alla har en smartphone och det går bara neråt i åldrarna där även barn har sina egna mobiltelefoner idag. Tack vare telekombranschen har våra liv blivit enklare på många sätt och de flesta av oss tar numera för givet att alltid kunna hålla kontakten med varandra via våra telefoner.

I samband med att smartphones introducerades och allt fler människor började använda sig av sina telefoner för att surfa sjönk telefoniintäkterna runt om i hela världen. Istället tog den globala datatrafiken fart och ökade i snabb takt. Idag har de flesta av oss internet i våra smartphones vart vi än befinner oss och vi använder oss främst av olika appar när vi kommunicerar med varandra. Det är enklare och bekvämare, och det är det vi vill ha. Det fokuseras därför mer på detta i telekombranschen numera.

Utvecklingen i framtiden

Telekombranschen spås ha en spännande framtid. Det pratas bland annat mycket om artificiell intelligens och inom telekombranschen är det inte frågan om robotar i hemmet, utan här fokuserar man på utvecklingen av program- och mjukvara. Det kommer bli enklare och mer kostnadseffektivt tack vare ”lära sig själv”-teknologi. Automatiserade processer och intelligentare system är något vi definitivt kan se fram emot. I finansvärlden har man redan börjat implementera AI i aktiehandel och det dröjer nog inte länge förrän det blir en del av telekombranschen.

5G är på full ingång och testades officiellt under vinter-OS i Sydkorea i år. Den nya tekniken bjuder på spännande tjänster som vi inom snar framtid kommer kunna ta del av. I år träder dessutom en ny allmän dataskyddsförordning i kraft. Den kommer påverka alla de företag som på ett eller annat sätt hanterar personuppgifter. Alltså även våra svenska mobiloperatörer. Förordningen, GDPR, träder i kraft den 25 maj 2018. Det är med andra ord mycket som händer i den ständigt utvecklande telekombranschen.