Mobiltelefoner

Mobiltelefoner har ökat explosionsartat i popularitet under de senaste två decennierna, och utvecklingen de senaste 10 till 15 åren har varit exceptionell! Alla minns vi Nokia 3310 med spelet Snake, men den är numera ett minne blott, ersatt av betydligt mer tekniskt avancerade telefoner – så kallade smartphones.

iPhone

En av de mest populära av de typer av smartphones som finns ute på marknaden är Apples iPhone. iPhone och dess operativsystem iOS har i stort sett dominerat smartphone-marknaden sen den dag då den första modellen släpptes år 2007. Apple har sedan dess kommit med nya, uppgraderade och mer tekniskt avancerade modeller av iPhones titt som tätt, och de senaste modellerna iPhone 7 och iPhone 7 Plus släpptes så sent som i september 2016. Ett av de mest utmärkande dragen med iPhone och smartphones generellt, jämfört med den gamla typen av mobiltelefoner, är alla appar som går att ladda ner. Så sent som i januari detta år hade Apples ”App Store” mer än 2,2 miljoner appar tillgängliga för nedladdning. Den tekniska utvecklingen av mobiltelefoner är minst sagt imponerande!

Android

En annan typ av smartphones som har blivit väldigt populära, och är den främsta utmanaren till iPhone, är Android-telefonerna. När det kommer till design och funktioner påminner de väldigt mycket om iPhone, och de har precis som iPhone en enorm mängd med appar som du kan ladda ner, och de utvecklas ständigt och blir mer avancerade. I Android-telefoner använder du inte ”App Store” för att ladda ner dina appar, utan istället ett liknande program som heter ”Google Play”. För att vara mer exakt så är Android ett mobilt operativsystem avsett för smartphones och surfplattor. Det är skapat av ett företag som tidigare hette Android Inc., ett företag som Google år 2005 köpte upp. Android används numera som operativsystem av en mängd olika mobiltillverkare, däribland populära märket Samsung.

Övriga mobiltelefoner

Apple- och Android-telefoner har dock inte marknaden helt för sig själva, utan det finns även smartphones som har andra typer av operativsystem.

Ett exempel på ett sådant är Windows Phone, som tillverkas av Microsoft och har en mobilversion av det etablerade och populära operativsystemet Microsoft Windows och som har utkommit med ett gäng olika typer av smartphones de senaste åren. Ett annat exempel är BlackBerry, som också med jämna mellanrum kommer med nya utgåvor av sina smartphones och som använder ett egets operativsystem som ständigt uppdateras.

För den äldre publiken finns det populära märket Doro, som har en enklare design med större knappar och är mer användarvänlig för de som inte är ute efter alla tekniska bitar i mobiltelefonen.. Kort sagt inkluderar marknaden fler aktörer än iPhone och Android, även om dessa två är de allra största.