Mobilabonnemang för studenter

Som student är det extra viktigt att hålla reda på ekonomin för att se till att pengarna räcker till allt nödvändigt som mat, kläder, resor och telefoni. Då kan det vara bra att skära ner kostnaderna där man kan. Fundera över vilka mobilvanor du har så att du kan jämföra och välja ett mobilabonnemang som passar din ekonomi och ditt behov.

Vad är studentrabatt och vem kan få det?

Från och med att du går första året på gymnasiet fram tills du tagit examen från högskola eller universitet har du möjlighet att utnyttja din studentrabatt på mobilabonnemang. De flesta utbildningar ger dig som student rätt till studiestöd från CSN och då har du rätt till alla typer av rabatter och erbjudanden. Du måste oftast bekräfta att du faktiskt är student genom att visa upp ditt student- eller mecenatkort som du fått hemskickat av CSN när du påbörjat dina studier, och det brukar räcka med att du anger den sifferkod som finns på kortet. Det finns även en uppsjö av rabatter och erbjudanden på exempelvis mobiltelefoner och annan elektronik.

Vad händer vid avslutade studier?

Även om du skulle avsluta dina studier under tiden som du fortfarande nyttjar ditt abonnemang så påverkar det inte priset. Tecknar du ett avtal så gäller många studentrabatter i 12 till 24 månader från att avtalet tecknats – oavsett om du avslutar studierna under perioden eller inte. Tänk på att du måste ha fyllt 18 år för att teckna ett abonnemang med studentrabatt. Om du inte är myndig kan du inte teckna ett abonnemang i ditt eget namn men din målsman kan teckna ett i sitt namn istället och du kan ta del av studentrabatten ändå. Det räcker att målsman fyller i sina uppgifter, skriver under dem och lägger beställningen.

Bindnings- och uppsägningstider

Ibland kan det vara klokt att välja ett abonnemang som inte har någon bindnings- och uppsägningstid. Som student är marginalerna i ekonomin ofta små och skulle det dyka upp ett bättre erbjudande på telefoni kan det vara skönt att kunna säga upp sitt avtal med kort varsel.

De senaste åren har flera nya operatörer dykt upp på marknaden vilket är något som driver på prispressen hos de olika operatörerna. Även om du valt ett mobilabonnemang med bindningstid kan det vara bra att känna till att du alltid kan pausa ditt abonnemang vid exempelvis utlandsstudier.