Mobilabonnemang med fri surf

Är du ofta på språng och saknar tillgång till fritt Wi-Fi? Då är ett mobilabonnemang med fri surf helt rätt för dig! Med fri surf kan du hålla dig uppkopplad vart du än befinner dig till ett fast pris hos din leverantör så att du kan surfa hur mycket och hur länge du än vill.

Tänk på att din surf inte är obegränsad

Eftersom operatörerna kallar sina erbjudanden för ”fri surf” är det inte konstigt att man ofta tror att det innebär en obegränsad mängd data. De flesta stora tele-operatörer har ett tak på 100 GB vid fri surf och åtar sig rätten att bromsa hastigheten på surfen om taket skulle överstigas. Det går ofta att läsa finstilt i en paragraf under erbjudandet. De flesta behöver inte mer än 100 GB data på en månad och det är svårt att komma upp i den mängden även om du ofta streamar film eller lyssnar på musik. Om du känner dig osäker och vet att du använder stora mängder surf varje månad så ring din operatör och fråga vad som verkligen gäller.

Om du reser utomlands

Om du ska resa utanför Sveriges gränser måste du känna till vad som gäller hos din leverantör gällande dataroaming. Många abonnemang med fri surf erbjuder dig en begränsad mängd data att använda inom EU och i ESS-länder. Det kan vara bra att se till att du har möjlighet att tanka surf på din resa utifall din surfmängd skulle ta slut. Det är lätt att glömma av att den fria surfen inte gäller utomlands utöver den mängden som igår så glöm inte att hålla kolla på vad som gäller hos just din operatör. Tusentals svenskar har gått bet på dyra datapriser och chocken levereras i brevlådan när semestern är slut.

Hur du kan använda ett data-kort

Många leverantörer väljer att erbjuda sina kunder ett eller flera data-kort vid beställning av abonnemang med fri surf. Ett data-kort har precis samma form som ett SIM-kort och kan användas i de flesta enheter som stöder 3G/4G. Data-kortet är kopplat till den surfmängd du har på ditt abonnemang och ger dig möjlighet att verkligen utnyttja den fria surf du faktiskt betalar för att ha. Betalar du lite extra kan du ofta beställa ett extra data-kort utöver det som ingår. Du kan exempelvis ha din telefon, surfplatta och iPod uppkopplade samtidigt. Många väljer att utnyttja data-kortet i sin surfplatta, vilken är smidig att ha med på resor och utflykter.