Mobilabonnemang utan bindningstid

Om du inte vill binda upp dig på ett abonnemang en bestämd tid är ett abonnemang utan bindningstid ett utmärkt val. Om du har ett abonnemang utan bindningstid har du möjlighet att avsluta ditt mobilabonnemang när du än önskar med förutsättningen att du inte har en uppsägningstid på abonnemanget – kontrollera därför att du inte har någon uppsägningstid när du väljer mobilabonnemang utan bindningstid.

Vad är en bindningstid?

När du tecknar ett abonnemang är bindningstiden den tid som du enligt avtal måste betala för abonnemanget. Ett abonnemang med bindningstid är ofta billigare än ett utan av just den anledning att företaget kan räkna med betalningar från dig under en viss tid. Bindningstiden kan vara allt mellan 6–24 månader, som är den längsta tiden du som konsument kan vara bunden till ett avtal i Sverige. Du kan köpa en mobiltelefon med ett avtal utan bindningstid, och väljer du att avsluta abonnemanget kan du göra det, men telefonen måste du fortfarande betala av på tills hela telefonen är betald enligt avtalet. Du kan alltså inte lämna tillbaka telefonen och förvänta dig att betalplanen ska upphävas.

Bindningsfritt mobilabonnemang med uppsägningstid

Flera operatörer erbjuder sina kunder bindningsfria avtal men med en uppsägningstid. Det betyder att när du säger upp avtalet måste du fortsätta betala för abonnemanget tills uppsägningstiden har löpt ut. I de flesta fall är uppsägningstiden en månad men kan ibland vara upp till tre månader beroende på operatör. De flesta som väljer ett mobilabonnemang trivs med flexibiliteten att kunna byta till ett billigare eller dyrare alternativ om det skulle behövas – se därför till att kontrollera uppsägningstiden på ditt abonnemang utan bindningstid. Glöm inte heller att kontrollera om det finns någon startavgift för abonnemanget.

Är du bunden av ett mobilabonnemang?

Om du redan har ett mobilabonnemang med bindningstid kan du under vissa omständigheter välja att ångra avtalet om du inte haft abonnemanget allt för länge. Går inte det kan du alltid överlåta det till någon annan. Hos somliga leverantörer har du möjlighet att avsluta ditt abonnemang innan bindningstiden har löpt ut mot en avgift, och du får ofta betala en större summa som kompensation för den tid som kvarstår på abonnemanget. Det är oftast inte fördelaktigt att avsluta ett abonnemang ekonomiskt, så om du kan bör du låta avtalat löpa ut. Men alternativet finns för dig som behöver avsluta ditt abonnemang av en eller annan anledning.