Undvik identitetsstölder via öppna nätverk

För dig som befinner dig i utlandet eller av andra anledningar behöver använda ett öppet Wi-Fi nätverk gäller det att tänka en extra gång. Under det gångna året rapporterades det om ett flertal personer som fått sina identiteter stulna. Dessutom har en ökad andel drabbats på grund av dessa nätverk. Eftersom öppna nätverk inte fungerar på samma sätt som mobilsurf och liknande så finns ofta datan mer ”tillgänglig” för den kriminella. Det har även förekommit fall där falska Wi-Fi nätverk har satts upp och mängder av trafik har sparats. För den som får sin identitet stulen utan ett ID-skydd kan det bli en dyr historia.

Använd pålitliga anslutningar

För dig som reser mycket, utomlands eller inom Sverige, kan det krävas förvånansvärt stora mängder surf. Istället för att förlita dig på dessa opålitliga nätverk kan du förbereda dig redan innan du åker. Exempelvis kan du teckna ett mobilt bredband som du kan ha med på resan. Ett närmast likvärdigt alternativ är att skaffa ett mobilabonnemang med fri surf som låter dig använda surfen i utlandet.

Tips! Använd inte öppna nätverk i onödan. Om du måste använda ett öppet nätverk, sök dig till större kedjor och företag för att minska risken för identitetsstöld.

Om dessa alternativ mot förmodan inte tilltalar dig så kan du fortfarande vidta åtgärder för att skydda din identitet. Dels kan du säkerställa att det alltid är rätt nätverk du ansluter dig till. Om du befinner dig på ett hotell exempelvis är det lätt att gå ner i lobbyn och fråga om de kan bekräfta namnet på Wi-Fi nätverket. Det kan även vara en god idé att bara använda de nätverk som erbjuds av större företag. Att ansluta till det lokala strandcaféet istället för Starbucks innebär troligtvis att du tappar en hel del säkerhet i din anslutning. Detta är dock ingen garanti för att din information inte ska bli stulen. Det bästa skyddet är att teckna ett så kallat ID-skydd.

Använd ID-skydd för att få störst säkerhet

Ett så kallat ID-skydd eller identitetsskydd kan ge dig hjälp både innan, under och efter någon försöker stjäla din identitet. Det finns idag flera aktörer som erbjuder olika former av ID-skydd och i dessa ingår bland annat försäkringar, notiser om vad som undertecknas i ditt namn och juridisk hjälp ifall din identitet blir stulen.

Tänk på! Ett ID-skydd kan verka som en onödig kostnad men du kan spara tiotusentals kronor om du skulle drabbas av en identitetsstöld.

För många kan detta verka som en onödig kostnad. Skulle du drabbas av en identitetsstöld kan du förlora oerhört mycket pengar och dessutom försämrar det din kreditvärdighet avsevärt. För dig som är intresserad av ett ID-skydd är det klokt att jämföra de olika alternativen på marknaden via exempelvis ID-skydd.nu. Där kan du ta del av vad de olika ID-skydden kan hjälpa dig med och hitta det alternativ som passar dig bäst.