De nordiska länderna ska samarbeta för att bli världsledande inom 5G

På ett statsministermöte i Örnsköldsvik under onsdagen möttes de nordiska länderna. Tillsammans redovisade de en avsiktsförklaring som innebär att de ska ingå ett samarbete. Målet är att bli världsledande inom utvecklandet av 5G-nätet.

Under presskonferensen presenterade statsministrarna visionen om att bli den första sammanslagna regionen i världen där man identifierar kompatibla 5G-områden. Samarbetet kommer också innebära identifiering av områden där 5G kapaciteten behöver trappas upp.

Drönare som hämtar hjärtstartare och förarlösa transporter kan möjliggöras med 5G

Förutom statsminister Stefan Löfven närvarade Norges Erna Solberg, Danmarks Løkke Rasmussen, Finlands Juha Sipilä och Islands Katrín Jakobsdóttir.

Under mötet presenterade företag olika produkter som visade på vilka fördelar som kan komma genom användandet av 5G. Till exempel presenterades hämtning av hjärtstartare med hjälp av drönare och transporter utan förare.

Statsministermötet hölls under 22-23 maj och började med en dag på Ulvön i Höga Kustens Skärgård där man fokuserade på nordisk samarbete samt utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Detta följdes av en andra mötesdag innehållande en arbetslunch med det nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Färöarna.

Tele2 är positiva till nordens gemensamma 5G-satsning

Teleoperatören Tele2 menar att utvecklandet av 5G kommer att gynna den ständigt framskridande utvecklingen av digitaliseringen och ställer sig således bakom statsministrarnas sammanslagning. Tillsammans med Telenor i det gemensamt ägda nätbolaget Net4mobility har de ambitionen att utveckla världens bästa 5G-nät.

Förutom Tele2 och Telenor står också teleoperatörerna Telia Company, TDC Group, Ericsson, Nokia, Vodafone Iceland och Síminn bakom beslutet.

Teleoperatörerna kritiserar PTS auktionerande av det nya 700 MHz-bandet

De goda framtidsutsikterna för det intensiva utvecklandet av digitaliseringen och 5G-nätet grundar sig i konkurrensen mellan teleoperatörerna. Samtliga teleoperatörer vill kunna erbjuda sina kunder bra täckning och den här viljan lägger grunden för utvecklandet av en bred och snabb nätutbyggnad.

I samband med lanseringen av de nya 5G nätet auktionerar Post- & Telestyrelsen om det nya 700 MHz-bandet. I nuläget är bandet utformat så att det skulle kunna köpas upp av en enda teleoperatör vilket skulle vara förödande för konkurrensen. Detta är något som bland annat Tele2:s vd Samuel Skott uttrycker en oro över.

–Tyvärr är de hittills föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens i nätutbyggnaden. Snarare skapas risker för monopolisering av 5G-tekniken och det oroar oss på Tele2, säger Samuel Skott.