Operatörer

När det kommer till tjänster som mobiltelefoni och mobilt internet finns det en stor mängd olika operatörer i Sverige att välja mellan. Dessa varierar rätt kraftigt i storlek, men de erbjuder oftast samma typ av tjänster, och konkurrerar på så vis med varandra. Som kund kan det därför vara lite klurigt att veta vilken typ av operatör man ska välja, och svaret på den frågan är att det faktiskt varierar från person till person eftersom olika personer har olika behov och krav.

De fyra största operatörerna

De fyra största operatörerna i landet när det kommer till den här typen av tjänster är Telia, Tele2, 3, och Telenor. Den största av dessa är Telia, som är landets största teleoperatör både när det kommer till omsättning och antal kunder. Tele2 är dock också en väldigt stor operatör, och erbjuder tjänster inom samma typ av område som Telia gör. Man har ca 4,5 miljoner kunder endast i Sverige, och är som en del av Kinneviksfären verksamma i ytterligare 8 länder utöver Sverige. Sen har vi även 3 som, passande nog, är Sveriges tredje största mobiloperatör och som har Sveriges största 3G-nät. Telenor är från början en norsk operatör, men finns som bekant numera även i Sverige, där de erbjuder sina tjänster till både privatpersoner och företag. Telenor Sverige AB har sitt huvudkontor i Stockholm, och är tillsammans med en handfull andra bolag en del av den norska Telenor-koncernen.

Mindre svenska operatörer

Dessa fyra må vara de största operatörerna i landet, men de är inte de enda operatörerna på marknaden. Vi har även ett gäng mindre operatörer verksamma i Sverige. Exempel på dessa är Hallon, Comviq, Vimla, Halebop, och MyBeat. Vissa av dessa är kända varumärken medan andra är lite mindre väletablerade. Hallon är den operatör i Sverige som var först ut med att erbjuda mobilabonnemang utan bindningstid till låga priser, vilket de gjorde 2013. Comviq är ett varumärke som varit med i branschen länge och som många känner igen. Operatören ägs numera av Tele2, och finns idag endast kvar som varumärke i form av kontantkortet ”Comviq Kontant” samt Comviqs abonnemang ”Fastpris”.

Operatörernas täckning

En viktig faktor att ta hänsyn till vid val av operatör är deras täckning. Du vill ju förstås ha en operatör som erbjuder bra täckning på det ställe du bor. Telia erbjuder i stort sett täckning över hela landets bebodda delar, även om denna varierar eftersom den kan påverkas av faktorer såsom djup skog och/eller berg. Detsamma gäller Tele2 och övriga av de fyra största operatörerna. För en mer detaljerad bild av det de olika operatörernas täckning så kan det vara en bra ide att kolla upp respektive operatörs täckningskarta. De små operatörerna kan inte erbjuda samma täckning som de fyra största, men det betyder inte att den är dålig, och det kan vara ett gott tips att gå in och ta en noga titt på deras täckningsplan.