Täckning

Om du har en mobiltelefon som du regelbundet surfar, ringer och sms:ar med har du säkerligen märkt att täckningen ibland kan försvinna. Kanske går det plötsligt väldigt långsamt att surfa, kanske försvinner personen du talar med i telefon eller kanske får du inte iväg det där viktiga sms:et. Detta beror helt enkelt på att täckningen inte är lika bra överallt, vilket kan ha flera olika orsaker.

Att täckningen försvinner beror främst på att du befinner dig i ett område där signalerna ifrån mobilnätet är ovanligt svaga. Det kan även bero på att du befinner dig någonstans där signalerna blockeras av till exempel berg eller höga byggnader, vilket ofta kallas för signalskugga. Ibland kan man även ha svårt att använda sin mobiltelefon i sitt eget hem och detta kan såklart vara väldigt besvärligt.

Täckningen beror på mobilnätet

Hur bra täckning du har beror dels på vart du befinner dig, men det kan även påverkas av vilken operatör du har valt att använda dig av. Vissa operatörer erbjuder nämligen mobilnät med bättre täckning än andra. Telia, till exempel, är en operatör som erbjuder väldigt bra täckning i hela landet, medan andra operatörer, som till exempel Tre, fungerar allra bäst i större städer.

Innan du tecknar ett mobilabonnemang rekommenderar vi därför att du alltid kollar upp hur bra täckningen är just där du bor. Detta kan du se med hjälp av så kallade täckningskartor som ofta erbjuds av operatörerna. På så sätt kan du undvika att teckna ett mobilabonnemang som sedan ger dig dålig täckning i ditt hem och istället hitta ett alternativ som verkligen passar dina behov.

Täckningen blir allt bättre

Som tur är så är dålig täckning snart ett minne blott. De allra flesta operatörer erbjuder numera mobilabonnemang som har bra täckning i de flesta delar av landet. Detta beror främst på att allt modernare tekniker hjälper mobilnäten att nå längre samtidigt som de erbjuder en allt mer stabil uppkoppling. Att täckningen blir allt bättre råder det ingen tvekan om och detta är såklart positivt.

Dessutom dyker det upp allt fler operatörer på marknaden som erbjuder allt bättre erbjudanden, villkor och täckning. I samband med att man utvecklar 4G- och 5G-teknik kommer hastigheterna bli allt bättre, även ute på landsbygden, och uppkopplingen kommer att bli allt mer stabil. I dagsläget rekommenderar vi dock fortfarande att man alltid kollar upp hur täckningen ser ut i ens eget område innan man skriver under några avtal.