Smarta klockor används för att fuska

Så kallade smarta klockor som kopplas till mobiltelefonen har blivit en kontroversiell faktor inom sportvärlden. Det var under 2017 som dessa klockor bland annat ska ha använts i den högst ligan i baseboll där klockorna använts för att tränaren ska kunna meddela spelarna om motståndarens taktik med direktmeddelanden. Även om den här typen av smart användning av teknik i sport inte officiellt sett är förbjuden så anser många att det är oetiskt. Klockorna tros även ligga bakom en stor del av fusk inom utbildningsväsendet.

Smarta klockor är kopplade till mobilen

De smarta klockorna som omnämns är kopplade till mobiltelefoner av typen smartphones. Detta innebär att de fungerar likt en mobiltelefon och kan användas för applikationer, anteckningar, meddelanden och så vidare. Dessa klockor har självklart många olika användningsområden, som hjälp att hålla koll på ett hektiskt schema eller för att slippa ta med mobilen i vardagen. Alla dessa funktioner har dock öppnat upp för andra möjligheter också. Dessa möjligheter innefattar olika typer av fusk eller otillåten kommunikation, både inom skolan och som nu – sport.

Fusk genom smarta klockor har upptäckts

Problemet som uppstått är att allt fler använder denna typ av klockor för att på olika sätt kommunicera där detta annars inte är tillåtet. Ett sådant mycket aktuellt exempel uppkom nyligen inom den amerikanska basebollen där det framkommit att klockorna använts för att tolka motståndarlaget signaler och via klockorna sedan meddela detta till spelarna på planet. Användandet av klockorna på detta sätt är i sig inte klassat som fusk, men kan komma att bli.

Tänk på! Även om denna typ av smarta klockor ännu inte är förbjudna i många sammanhang kan det vara olämpligt och kan komma att bli förbjudet inom en snar framtid.

Kanske mer allvarligt ses även denna typ av beteende i skolorna, även i Sverige. I och med att tekniken når allt fler yngre börjar också fusket i skolorna att bli allt mer sofistikerat. Eftersom att klockorna är betydligt mer diskreta än en mobil eller en anteckningslapp så har de blivit ett populärt alternativ för fuskare.

Smarta klockor börjar likna mobiltelefoner

Huruvida smarta klockor kommer att tillåtas i dessa sammanhang även i framtiden återstår att se. Troligtvis kommer dock dessa att förbjudas i allt fler sammanhang eftersom att det kan påverka både idrottsvärlden och skolväsendet om ”fusket” blir allt mer utbrett. Förmodligen kommer klockorna i framtiden klassas som smartphones och förbjudas exempelvis under prov på samma sätt. För dig som redan har en smart klocka finns det dock ingen anledning att vara orolig eftersom att denna typ av förbud troligtvis kommer att ta lång tid innan de införs.