Så kan du använda din mobil bättre utomlands

Att åka utomlands är för de flesta väldigt avkopplande och skönt, men skapar stora problem för mobilanvändandet. Det finns inte alltid tillgång till uppkoppling och ibland är det trådlösa internet alldeles för långsamt. Däremot finns det tips som kan underlätta för dig när du är utomlands. Dessa tips är till för att du ska kunna använda mobilen och ditt mobilabonnemang på absolut bästa sätt.

Ny lagstiftning tar bort dataroaming

För många är ett stort problem att glömma stänga av dataroaming. Detta kan resultera i dyra mobilräkningar när du väl kommer hem. Dataroaming innebär att du kopplar upp dig till utländskt nätverk när du är utomlands. Detta är ofta väldigt dyrt. Att glömma stänga av dataroamingen innebär att din mobil ansluter till detta utländska nätverk, och på så sätt drar pengar från ditt mobilabonnemang.

Tips! Den nya EU-lagstiftningen gör att du inte längre behöver tänka på att stänga av dataroaming.

En ny EU-lagstiftning gör att det nu är förbjudet för operatörer att ta ut dessa extra avgifter för roaming. Innebörden av detta är att du som reser utomlands inom EU, kan använda mobilen precis som hemma. Detta gäller oavsett om du surfar, skickar sms eller ringer. Det kan dock finnas vissa begränsningar och därför är det bra att dubbelkolla med din operatör innan resan.

Hitta rätt mängd data som täcker det du ska göra på mobilen

Hur mycket data du behöver använda beror på hur mycket du använder mobilen och vad du använder den till. Vid utlandsresor kanske andra tjänster på mobilen används än vad som i vanliga fall brukar användas hemma. Exempelvis kan mer data gå åt för t.ex. kartor när du är utomlands, medan det kanske krävs mer data för att streama filmer hemma. Det kan vara bra att hålla koll på hur du använder din mobil, för att ha rätt mängd surf på din mobil. Du kan enkelt jämföra mobiler och abonnemang för att hitta det som täcker dina behov.

Musik

Att lyssna på musik från appar drar rätt mycket surf. När du lyssnar på musik från exempelvis Spotify eller iTunes, går det att välja en lägre ljudkvalitet för att minska förbrukningen av surf. Med högsta kvalitet, 320kbps, dras däremot stora mängder. Att använda Spotify en hel dag drar nästan 1 GB surf. Därför kan det vara bra att antingen ha ett mobilabonnemang som rymmer denna kapacitet av surf, kanske ett mobilabonnemang med fri surf? Annars kan surfen ta slut rätt snabbt under månaden. Ett annat alternativ är att ladda ned listor när du är uppkopplad till Wi-Fi. På så vis kan du lyssna på musiken i offline mode och därmed inte dra någon surf.

Filmer

Ska du se en film när du är utomlands är det bästa alternativet att streama den via Wi-Fi. En vanlig HD-film bränner flera gigabyte, vilket snabbt kan göra att din surf tar slut. Det kan däremot vara svårt att få bra kvalitet och utan att filmen hackar om du streamar utomlands via annans Wi-Fi. Hotellens internet är ofta belastade då det är många gäster som vill surfa samtidigt. Restauranger och andra offentligt platser har ofta inte tillräckligt bra kapacitet för att orka streama en film.

Via Netflix kan du, precis som med musik, ladda ned filmer och avsnitt i förväg. Detta kan du göra när du har ett bra Wi-Fi, exempelvis i hemmet. På så sätt kan du titta på filmer utan att behöva förbruka din surf i mobilen.

Mindre mobiltjänster

Övriga tjänster som mail, vanlig webbläsare och kartor drar betydligt mindre surf än filmer och musik. Det är här svårt att ge en exakt siffra på hur mycket surf som dras. Om du tittar på din mobils historik kan du däremot se hur mycket data som förbrukats genom dessa appar tidigare. På så sätt kan du få en någorlunda överblick över hur mycket surf som dras. På utlandsresan kanske du behöver använda vissa tjänster mer och andra mindre. Testa att stänga av mobilens nätverk till sociala medier och mailen så kommer din semester förmodligen bli mycket mer avkopplande. Då kan du istället lägga din surf i mobilen på kartor och att söka upp restauranger i området.